Arriba a Girona la setena edició del Premi BBVA de Música al Talent Individual
- Els millors joves talents musicals de Catalunya realitzaran les audicions enguany al Conservatori de Música Isaac Albéniz de la Diputació de Girona el cap de setmana del 15 i 16 d’abril
- Hi participaran 97 alumnes que han estat prèviament seleccionats per 18 Conservatoris Professionals, Centres Autoritzats de Grau Professional i Centres Integrats de tot Catalunya
- El Premi està convocat per la Fundació Antigues Caixes Catalanes, amb el suport de BBVA, i coorganitzat amb l’Associació de Conservatoris de Catalunya
El cap de setmana del 15 i 16 d’abril, 97 estudiants de música de 18 centres d’arreu de Catalunya, que cursen els seus estudis als conservatoris professionals, participaran a la setena edició del Premi BBVA de Música al Talent Individual que se celebrarà al Conservatori de Música Isaac Albéniz de la Diputació de Girona.
El Premi BBVA de Música al Talent Individual, convocat per la Fundació Antigues Caixes Catalanes, amb el suport de BBVA i coorganitzat amb l’Associació de Conservatoris de Catalunya, té per objectiu potenciar la formació musical dels joves músics estudiants de 12 a 19 anys (21 en cas de cant), per a facilitar que puguin dedicar- se professionalment a la música. Perquè “potenciar el talent dels joves és important perquè puguin fer d’aquesta la seva professió de futur a casa nostra”, tal com ha manifestat aquest matí en roda de premsa la directora de la Fundació Antigues Caixes Catalanes, Belén Latorre.
Cada edició del Premi té com a seu un Conservatori d’una població catalana diferent. Aquesta 7a edició se celebrarà a Girona. A aquesta ciutat l’han precedit Manresa, Vic, Barcelona, Vila-seca, Sant Cugat i Lleida.
En aquest sentit, el director de zona de BBVA a Girona, David Meavilla, ha dit que “donar suport a un premi com aquest pretén posar en valor el gran talent que hi ha a Catalunya i la feina que es fa als conservatoris”, i en Lito Iglesias, president de l’Associació de Conservatoris de Catalunya ha manifestat que “El fet que el concurs sigui itinerant, i que cada any tingui lloc en un conservatori diferent, és també un objectiu prioritari, es tracta de “complir amb la diversitat territorial, un dels objectius d’aquesta activitat”.
Aquest Premi és un dels 8 Premis culturals que la FACC porta a terme en temàtiques tan diverses com la literatura, el dibuix i la pintura, la música, el teatre, el cinema de muntanya i l’associacionisme cultural, amb l’objectiu d’ajudar en la difusió i projecció dels professionals i estendre la cultura arreu de Catalunya.
97 estudiants de 18 centres participen en la setena edició
97 estudiants de música de 18 centres de grau professional de música de tot Catalunya participaran en la setena edició del Premi. Segons les bases, cada centre autoritzat pot presentar un màxim de cinc alumnes per a cada categoria, de qualsevol instrument. 18 estudiants tocaran a la prova final
Dels 97 participants, el 79 % prové de la província de Barcelona, el 12 % de Girona, el 5 % de Lleida i el 3 % restant de Tarragona. D’aquests participants, “deu procedeixen del Conservatori de Música de Girona, dos en la categoria aleví amb saxo i tuba, cinc en la categoria júnior amb guitarra, piano i saxo i tres en la categoria jove amb guitarra, trombó tenor i piano”, tal com ha anunciat aquest matí en roda de premsa el vicepresident segon i diputat de Cultura, Albert Piñeira, al qual ha afegit que “és una bona representació del centre en aquest concurs”.
Gairebé totes les especialitats d’instruments estaran representades en el Premi (piano,instruments de corda, de vent, guitarra, cant, arpa, percussió, etc.).
Els participants tindran les proves eliminatòries el dissabte 15 d’abril i a darrera hora de la tarda es coneixeran els finalistes, que passaran a la prova final que es desenvoluparà el diumenge 16 d’abril al matí.
A l’acte de lliurament de premis que tindrà lloc el diumenge per la tarda es donaran a conèixer els guanyadors.
El jurat i els premis
El jurat estarà format per professionals de reconegut prestigi en el món musical, i els que formaran part de la fase final seran: Dolors Cano, Elena Rey, Jaume Cortadellas, Jordi Camell, Peter Thiemann i Raquel Castro.
Es concedirà un premi per a cada categoria i també hi podrà haver una menció especial del jurat:
- Categoria Aleví: 500 euros a destinar en formació musical o en compra
d’instruments, partitures…En cas de menció del jurat, 200 euros
- Categoria Júnior: 1.000 euros a destinar en formació musical o en compra
d’instruments, partitures…En cas de menció del jurat, 300 euros
- Categoria Jove: 1.500 euros a destinar en formació musical o en compra
d’instruments, partitures… En cas de menció del jurat, 400 euros
També es concediran els Premis especial, ACCat a la millor interpretació d’una obra d’un compositor català, consistents en un lot de partitures valorades en 100 euros.
Acte d’inauguració del Premi, amb Elena Rey i alumnes del Conservatori Isaac Albéniz de la Diputació de Girona
El dijous 13 d’abril a les 20 h, tindrà lloc al Conservatori de Música Isaac Albéniz de la Diputació de Girona l’acte d’inauguració del Premi BBVA de Música al Talent Individual, amb una xerrada a l’entorn del talent musical i què significa convertir-se en un músic professional, a càrrec de la prestigiosa violinista Elena Rey, exalumna del Conservatori de Girona, que enguany també forma part del jurat d’aquesta edició.
També comptarà amb l’actuació de diferents agrupacions d’alumnes de Música de
Cambra del mateix Conservatori.
L’acte és obert al públic.
Lliurament de premis
El veredicte del jurat es farà públic el mateix diumenge 16 d’abril, a les 17.30 h, en un acte de lliurament de premis que tindrà lloc a l’Auditori Josep Viader de la Casa de Cultura de Girona (planta baixa del mateix conservatori).
L’acte estarà presentat per l’Elisenda Vidal, periodista i presentadora del programa musical Ad libitum de TV Girona, i comptarà amb l’actuació de Miguel Parapar, percussionista guanyador en la categoria Jove de la darrera edició del Premi.
A l’acte hi assistiran els màxims representants institucionals de la Fundació Antigues Caixes Catalanes, de BBVA, de l’Associació de Conservatoris de Catalunya i del Conservatori Isaac Albéniz, a més dels membres del jurat, professors, alumnes i familiars.
L’acte és obert al públic.
Sobre la Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA
La majoria d’accions culturals, socials i educatives que porta a terme la Fundació Antigues Caixes Catalanes (FACC), continuadora de les obres socials de les antigues Caixes de Manlleu, Sabadell i Terrassa a Catalunya, es realitzen en col•laboració amb BBVA.
Entre els seus objectius està el de realitzar iniciatives socials i culturals dirigides a promoure el progrés humà, educatiu i cultural, tot suscitant una consciència ciutadana, participativa i responsable que impliqui persones i institucions.
Actualment difon la cultura a tot el territori i ajuda a la difusió dels professionals que treballen en àmbits tan diversos com la literatura, la música, la pintura i el dibuix, el teatre, el cinema de muntanya i l’associacionisme. BBVA comparteix aquests mateixos objectius i manté un acord de col•laboració amb la FACC per a fer-los possible.